SCHOOL EN VOLKSFEEST WILHELMINAWEIDE
van de Stichting Historische kring Boekelo-Usselo e.o.
Elk jaar medio juni hadden we vroeger een School en Volksfeest in Boekelo.
Het werd gehouden in de Wilhelminaweide gelegen tussen Windmolenweg, Boterdijk en Doolhof. Met een grote tent, draaimolen, luchtschommel, schiettent, kop van Jut, een vis en een snoepkraam.
Zaterdagsmiddags om 1 uur een optocht met de kinderen van beide scholen voorafgegaan door de muziekvereniging "Unisson" naar de feestweide. Met versierde fietsen en dergelijke. De meisjes hadden versierde bogen die dan twee aan twee werden gedragen, een leuk gezicht was dat.
Bij de weide aangekomen deden wij diverse spelen o.a. zaklopen, spelen met de bal en voor de grotere meisjes, stoelendansen. Een ritje in de draaimolen en tussendoor in de tent voor ranja of chocolademelk met een krentenbol en snoep.
Na afloop was er prijsuitreiking voor elke groep en bovendien voor alle kinderen een kadootje, vaak in de vorm van een boek.
's Avonds was er dansen in de tent op de muziek van enkele leden van de muziekvereniging tot 12 uur.
's Zondags om 1 uur begon het feest opnieuw nu met paardensport. Schoonrijden met karretjes, ringsteken en hoogspringen en dan 's avonds weer dansen. Om maar niets van het gebeuren te missen ging men er ‘s middags op tijd naar toe. Volgens mijn gevoel was het toen steeds stralend weer en probeerden wij onder de grote eikenboom (de Wilhelminaboom) te kunnen zitten voor wat schaduw. Het was het feest van het jaar.
De week ervoor begon het al, dan moest de Schoolfeestcommissie alles opzetten en versieren. Bij de ingang (nu Boterdijk) stond een grote versierde boog met feestverlichting en een bord met "Welkom" erop. De weide was geheel afgeschermd met jute. Na een avond aan het werk te zijn geweest werd er nagepraat bij Pa (café Barneveld, nu
“de Windmolen")
De week na het feest was het weer afbreken. Het was in onze straat dan steeds een gezellig gedoe. Veel mensen uit de omgeving kwamen erop af; vooral ’s zondags; 's zaterdags was het meer voor de ingezetenen van Boekelo.
Gerda Harwig