DE PLOOY-DE PLAOI-DE PLOAI OF DE PLOOI EN DE PLOAJ

Stichting Historische Kring Boekelo-Usselo e.o.

Wat is nu de juiste benaming van de gebieden die we in Boekelo en Usselo kennen als de Grote Plooi en de Kleine Plooi? U weet wel het gebied waar de Grolsch gebouwd heeft en het kleine industriegebied aan de Windmolenweg.
De discussie is ontstaan naar aanleiding van het artikel in Boeke-loos over het nieuwe wateropvanggebied aan de Windmolenweg.
We hebben ons gewend tot een “deskundige” in Boekelo die het voor ons heeft uitgezocht en laten hem hier verder aan het woord.

In 1991 verscheen bij uitgeverij Van de Berg (Enschede) het “Twents Woordenboek“, Twents in Woord en Gebruik door G.J.H.Dijkhuis.
A.L.(André) Hottenhuis, woonachtig in Zenderen, weet nogal veel van het Twents. Hij begon in de Twentsche Courant en later in de Twentsche Courant Tubantia op iedere woensdag in de
“Stad en Land” katern van die krant de rubriek “Wat (nog) niet in Dijkhuis staat”.
Dit resulteerde in 2001 in een boek waarin al die rubrieken zijn opgenomen. Dit boek is getiteld: ”Wat (nog) niet in Dijkhuis staat” (Uitgegeven door NV Uitgeverij Smit van 1876, Hengelo),

Hottenhuis stuurde me het volgende toe:
Dee “PLOAJ” heb ik in april 1994 in de kraant zet. Het was too in verbaand met de plannen van Grolsch op dat nieje terrein, woar ze now zit.

PLOAJ-laagte in het landschap.

Doar lag achter den kaamp ne lange ploaj. Den heb wie met de dree boeren, dee de groond heurden, terecht loaten schoeven. (Achter die kamp was een laagte die we samen met de twee andere boeren, die ook eigenaar zijn van die grond, hebben laten gelijkmaken.)

In de bodemkunde is een “plooi” een langgerekte laagte in het landschap. Het dialectwoord “ploaj” is in het Nederlands “plooi”.
Dit Nederlandse woord is weer afkomstig van het Franse “pli”, dat op zijn beurt weer van het Latijnse “plicare”komt.
Het heeft allemaal te maken met plooi of vouw. Vanzelfsprekend is ons werkwoord “plooien” afkomstig van “plooi “ en is de Twentse “plooimus“ er een samenstelling van.

Tot zover onze “deskundige“ Arie-vederci.
Hartelijk dank voor je inbreng!
de Historische Kring Boekelo – Usselo e.o.