EXPOSITIE IN BOEKELO NAAR HELLENDOORN


Arjan van Basten (45), gooide in 2009 het roer om. Zijn leaseauto leverde hij in, net zoals zijn riante salaris. Arjan startte als leerling van de Fotoacademie in Amsterdam. Hij verhuurde zijn appartement in Utrecht en verhuisde naar Boekelo. Zijn eerste foto-expositie was in Smederij Sachse in ons dorp. Nu exposeert hij bij Communicatiebureau en Galerie Catapult in Hellendoorn. Indringende fotoreportages van ‘de duivenmelker’, medewerkers van de Voedselbank en het leven van excentrieke persoonlijkheden in al hun eenvoud en puurheid sieren daar de wanden.

Vertrouwen
De zwart-wit foto’s van de medewerkers van de Enschedese Voedselbank zijn indringend door hun eenvoud. Voor Van Basten was de Voedselbank een ‘ver van mijn bed show’. Toch intrigeerde het hem, ver voordat commerciële tv-zenders er aandacht aan besteedden. Van Basten werkte zes vrijdagen mee: goederen verzamelen, inpakken, sjouwen, met de mensen in gesprek. Na een aantal diensten mocht hij zijn camera pakken.

De Boekelose Stoomblekerij buren
Vanuit de Fotoacademie kreeg de fotograaf opdrachten. Fotografeer jouw buurt. Van Basten had net samen met zijn partner een ‘rechttoe rechtaan woning’ in de nieuwbouwwijk de Boekelose Stoomblekerij betrokken. Verbondenheid en levendigheid tussen de buren die elkaar alleen de hand hadden geschud, was er nog niet. In de portretten zie je dat terug. Alle bewoners staan gefotografeerd voor hun eigen (identieke) voordeur. Nu, vier jaar later, blijkt dat de fotograaf toen al de juiste snaar raakte. Toch zijn, door houding en uitstraling en de snelle niet geposeerde fotografie van de fotograaf, de karaktertrekken van de bewoners in de foto’s van toen herkenbaar.

De lens moet ervoor zorgen dat je afstand bewaart
Ook voor Arjan moet er brood op de plank komen. Zo fotografeert hij bedrijfspanden, portretten, maakt bruidsreportages, maar ook steeds vaker rouwreportages. Van Basten: "De lens moet ervoor zorgen dat ik afstand kan nemen. Fotodocumentaires mogen je misschien niet raken, maar het doet mij wel iets. De bevlogenheid, blijdschap of mogelijke eenzaamheid van de geportretteerde in documentaires zie je terug in mijn foto’s. Het heeft mij, als mens, veranderd. Mijn ego is minder groot geworden. Mijn inkomsten zijn minder zeker. Het heeft veel gevraagd, maar brengt mij meer. Als ik opnieuw voor de keuze stond? (stilte). Ja, toch wel, met hart en ziel. Iets wat wij ook aan onze zoon Max willen doorgeven." www.vanbastenfotografie.nl

Simone Derksen

boeke-loos oktober jaargang, nr.364