VAN DE WETHOUDER

Als stadsdeelwethouder West houd ik de ontwikkelingen in het stadsdeel scherp in de gaten. Er gebeurt veel. Inwoners voelen zich betrokken bij hun leefomgeving en zijn bereid om mee te denken en de handen uit de mouwen te steken. Vanuit mijn rol als wethouder Werk & Inkomen kijk ik echter ook op een andere manier naar het gebied. Het valt mij bijvoorbeeld elke keer weer op hoe belangrijk het stadsdeel is voor de economie van Enschede

Economische groei is - helemaal in deze tijd - van groot belang voor Enschede.
Door nieuwe bedrijven aan te trekken, zorgen we voor meer arbeidsplaatsen en kunnen we de werkloosheid verlagen. Alles hangt immers met elkaar samen. We doen er dan ook alles aan om de stad zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor bedrijven. Niet zonder resultaat:
er zijn in het afgelopen jaar 1.000 nieuwe arbeidsplaatsen gerealiseerd
en veel aansprekende bedrijven hebben zich al in Enschede gevestigd.

Een groot aantal hiervan - zoals Apollo Vredestein en Grolsch - zijn te vinden in het westelijk stadsdeel van Enschede. Bijvoorbeeld in het havengebied. Hier zijn maar liefst 300 bedrijven gevestigd en deze leveren gezamenlijk zo’n 6.000 arbeidsplaatsen op. Naast traditionele bedrijvigheid is er in stadsdeel West ook ruimte voor kleinere en innovatieve bedrijven. De Josink Es draagt voor een groot deel bij aan de economische kracht van het stadsdeel. Dit modern aangelegde bedrijventerrein mag zich een visitekaartje van ondernemend Enschede noemen en biedt ruimte voor kleinschalige en middelgrote bedrijven.
Aan de noordkant van de Josink Es timmeren Kennispark Twente en het Business & Science Park dagelijks aan de weg met innovatie op topniveau.

Boekelo speelt een belangrijke rol door haar aantrekkingskracht op toeristen.
Karakteristieke ‘attracties’ zoals het Museum Buurtspoorweg en de zouttorens zijn uniek en trekken jaarlijks vele bezoekers. Daarnaast zorgt de Military ervoor dat Boekelo zich elk jaar even de hippische hoofdstad van Nederland mag noemen. Bezoekers uit de hele wereld weten het evenement te vinden. Deze grote toeristische waarde zorgt voor een impuls voor de hele stad.

Het westelijk stadsdeel van Enschede mag zich dan ook gerust de motor van de Enschedese economie noemen. Misschien wist u dat al, maar het geeft u wellicht ook weer een extra reden om trots te zijn op uw woonomgeving.

Wethouder Werk & Inkomen gemeente Enschede

boeke-loos   mei 2012 34ejaargang, nr.349